IN MEMORIAM - Dragutin Krželj, prof. 1931-2010

Dragutin Krželj rođen je 16.10.1931 u Hanu kod Sinja.

 

Tijekom života djelovao je u niz športova kao aktivni natjecatelj, a kasnije kao trener, rukovoditelj i organizator natjecanja.

Krželj je bio utemeljitelj Judo-a u Splitu i Dalmaciji, nakon završene vojne obuke, u Gimnastičkom društvu - Split osniva hrvačku judo sekciju u kojoj su uvježbavali jiu jitsu i judo. U svibnju 1955.g. u sastavu Teško atletskog društva Split registrirane su prvi put sekcije jiu jitsu i judo.

Razvojem TAD-a Splita rasle su i sve sekcije judo, jiu jitsu, hrvanje, boks, navlačenje užeta, a 1963. g. mijenja ime u Društvo borilačkih sportova sa samostalnim klubovima boks, hrvanje, judo, dizanje utega i dr.

Čitavo vrijeme razvoja športskog društva Krželj je bio natjecatelj , trener, sudac, tajnik i na kraju predsjednik samog Društva borilačkih športova.

Razvojem i jačanjem pojedinih klubova 1978.g. SFK-a Splita prihvatila je osamostaljenje pojedinačnih sportova i klubova, a Krželja su na svojim skupštinama izabrali za doživotnog počasnog predsjednika. Dragutin Krželj preminuo je u petak, 9.7.2010. u Splitu.

 

Nagrade i priznanja;


Drago Krželj je kao športski djelatnik 1976.g. dobio nagradu grada Splita, a na 25 goidišnjicu Društva borilačkih športova 1978.g. dobio je priznanje Srebrni grb grada Splita.

Posebnu važnu ulogu Drago Krželj imao je na VII. Mediteranskim igrama u Splitu 1979.g., gdje je obnašao dužnost direktora judo sporta i predsjednika Judo odbora MIS-a.

Za 30 godina djelovanja u športu Saveza za fizičku kulturu Splita dodijelio mu je Zlatnu plaketu.

U samostalnoj Hrvatskoj za 50 godišnjicu Hrvatskog juda 15.09.2001.g. u Splitu svečano mu je dodijeljeno posebno priznanje za razvoj juda u Hrvatskoj od strane Hrvatskog judo saveza.

Tijekom Domovinskog rata zbog svojih životnih godina nije mogao sudjelovati i aktivnom sastavu HV, pa je sudjelovao u radu Hrvatskog časničkog zbora, a nakon rata aktivan je u Udruzi hrvatskih ratnih vetrana grada Splita. Drago Krželj ima čin satnika HV i nositelj je Spomenice Domovinskog rata.

 

Članak i slika preuzeti sa: www.croring.com