Pozitivni dan hrvatskih judoka Topolovec nije uspjela zaokružiti medaljom


Drugog dana Svjetskog juniorskog prvenstva u judu (18. - 22. listopada, Zagreb), nastupilo je pet hrvatskih judoka. Nakon početnih šest pobjeda najdalje je otišla Tihea Topolovec (do 57 kg).

Uvodna dva poraza u Svjetsko juniorsko prvenstvo u Zagrebu vrlo brzo su zaboravljena i to ponajviše zahvaljujući Tihei Topolovec. Srebrna sa Svjetskog kadetskog prvenstva 2015. godine, kroz dan je pokazala zavidnu formu i koncentraciju te kroz četiri pobjede došla do polufinala, a zatim i borbe za broncu. Na putu su pale juniorska viceprvakinja Azije, Sultonova (UZB), te druga nositeljica, Kowalcyzk (POL).

Za mjesto u finalu i sigurnu medalju Topolovec se borila protiv Lkhagvatogoo (MGL), zlatne sa seniorskog Grand Prixa Ulaanbaatar 2016. godine. Mongolka se pokazala kao iznimno čvrsta, a unatoč samo 18 godina i taktički zrela. Borba je otišla u «golden score», trajala je više od osam minuta, a presudila je veća aktivnost Mongolke zbog čega je Topolovec dobila kaznu i upisala poraz.


- Ušla sam s previše respekta protiv Lkhagvatogoo. Čvrsta i jaka je, ali osjetila sam da mogu protiv nje. Bilo mi je žao nakon poraza jer sam u prve četiri borbe upisala jake pobjede protiv suparnica za koje vjerujem da su bolje od Mongolke – sumirala je polufinalnu borbu Topolovec.

U borbi za broncu protiv Libeer (BEL), koja je mjesto u četvrtfinalu osigurala pobjedom nad Ivom Oberan, praktički se ponovila polufinalna borba. Neizvjesno, teško, a nakon dugačkog «golden scorea» poraz zbog odlučujuće kazne.

- U te posljednje dvije borbe se vidjela najveća promjena u kategorijama. Kako je Tihea otišla iz «do 52 kg» u «do 57 kg», sada ima jače protivnice protiv kojih mora tražiti drugačiji gard. Na to ćemo raditi, ali najbitnije je da je odradila jako dobar turnir i pokazala da može – analizirao je trener Tomislav Marijanović, dok je Tihea dodala:

- Nisam potonula nakon polufinala, ali sam tada ušla s više motiva. Ipak, dala sam sve od sebe i nakon što nisam imala očekivanja uoči natjecanja, sada idem dalje na Europsko prvenstvo do 23 godine – završila je Topolovec.

Dan je počeo iznimno pozitivno jer je svih pet hrvatskih judoka upisalo pobjede u prvim nastupima. Nakon toga je došao kraj za muške predstavnike, pa je tako Lovre Barišić (do 66 kg) nakon slavlja protiv Jasharija (MKD) wazarijima izgubio od Ibrahimova (AZE). U kategoriji do 73 kg, Dino Strmotić je wazarijem pobijedio Zallata (ALG) pa ipponom izgubio od Abudlloev (TJK), dok je Patrik Sumpor ipponom slavio protiv Edouarda (MRI), a ipponom izgubio od Ciloglua (TUR).

Kod judašica, Iva Oberan je pokazala kvalitetu i napredak pobijedivši Minenkovu (BLR) ipponom nakon minute borbe, dok je protiv Libeer falilo iskustva te je izgubila wazarijem u borbi za četvrtfinale.

Svjetsko juniorsko prvenstvo nastavlja se u petak 20. listopada, kada nastupa šest hrvatskih predstavnika, a svakog dana natjecanja počinju u 10 sati, dok su finala na rasporedu u 17 sati.

Fotogaleriju možete pogledati ovdje.

Nastupi hrvatskih judoka u petak 20. listopada:

Lucija Babić – Narinova (KAZ) (do 63 kg)

Lara Kliba – Gorissen (NED) (do 63 kg)

Mia Mihovilović – Peković (MNE)/Lorinc (HUN) (do 70 kg)

Anđela Violić – Portuondo-Isasi (CAN) (do 70 kg)

Josip Kokeza – Hannula (FIN) (do 90 kg)

Antonijo Garašić Ernješ – Ćirković (SRB) (do 90 kg)