Družeta: "Usprkos boli upisao sam dobar nastup u Tunisu"; pobjede Kumrića i Šutalo

Dominik Družeta (do 81 kg) upisao je dobar nastup na Grand Prixu u Tunisu na otvaranju 2018. godine, ali nije uspio doći do medalje. Izgubio je u četvrtfinalu, a zatim i u borbi za broncu od japanskih judaša. 

Nakon što je Barbara Matić morala otkazati nastup u Tunisu zbog ozljede ramena (tri do četiri tjedna oporavka), prvi hrvatski predstavnik bio je Dominik Družeta.

Družeta je u Tunis odletio praktički s dodjele nagrade za najboljeg sportaša Istarske županije u 2017. godini te potvrdio nagradu dobrim nastupom u jakoj konkurenciji na otvaranju sezone.

U prvom kolu je bio slobodan, da bi u 2. kolu dosta rutinski slavio ipponom protiv Petra (CZE). U četvrtfinalu je išao na Yujija Yamamota (JPN), finalistu svjetskog juniorskog prvenstva 2014. godine. Japanac je poveo wazarijem, ali ga je Družeta natjerao na dvije kazne (od kojih je jedna kasnije poništena). U posljednjoj minuti borbe Družeta je wazarijem izjednačio rezultat i odveo borbu u «zlatni bod». Tamo je Japanac zaradio još jednu kaznu, Družeta imao odličan pokušaj napada, ali par sekundi nakon Yamamoto koristi trenutak nepažnje i wazarijem odlazi u polufinale.

Družeta je u repasažu ipponom riješio pitanje pobjednika protiv domaćeg predstavnika Ben Ammara, a zatim u borbi za broncu još jednom upisao poraz od japanskog protivnika. Kohara je ipponom uzeo medalju i tako nakon Grand Slama u Bakuu, upisao još jednu broncu. Družeta je pokazao kvalitetu i nastavak rasta te skupljanje iskustva u svojoj drugoj seniorskoj sezoni.

- Mislim da sam OK odradio prvi turnir sezone, ako uzmemo u obzir da me gležanj boli još od priprema u Mittersillu. Tako da sam radio dosta bez riskiranja i malo je falilo u prvoj borbi protiv Yamamota. U borbi za treće mjesto, nakon pauze i odmora, kao da sam ispao iz zone i nisam dovoljno jako ušao u borbu i prelagano mi je uhvatio gard koji mi ne paše i uspio me baciti. Dobro iskustvo, nešto bodova za svjetsku ljestvicu i idemo dalje. Sad znam par stvari više na kojima trebam poraditi i bit će to super u narednim natjecanjima - s pravim pristupom se javio Dominik iz Tunisa.

 U nedjelju je na tatami izašlo troje hrvatskih predstavnika: Zlatko Kumrić (do 100 kg), Ivana Šutalo (preko 78 kg) i Ivana Maranić (preko 78 kg).

Družetino subotnje peto mjesto nadogradili su pobjedama Zlatko Kumrić i Ivana Šutalo. Blizu je bila i Ivana Maranić, koja je protiv svjetske juniorske bronce iz Zagreba, Souze (BRA), pala u «zlatnom bodu» na wazari nakon više od pet minuta borbe.

Šutalo je u prvom nastupu ipponom s lakoćom riješila Artošinu (RUS), da bi u četvrtfinalu protiv Velenšek (SLO) izgubila nakon čak devet minuta izjednačene borbe te od Tarasove (UKR) ipponom u repasažu nakon što je vodila wazarijem.

Kumrić je dominirao protiv Mateija (ROU) u prvom izlasku na tatami te nakon wazarija upisao i ippon te se protiv Imala (SUI) borio za polufinale.U izjednačenoj borbi Švicarac je u "golden scoreu" bio s(p)retniji i wazarijem prošao dalje. Splićanin nije izašao u borbu repasaža kako ne bi riskirao nakon prijašnje lakše ozljede rebra.

- Zlatko je dobro odradio borbe, važno je da ima dobar osjećaj na tatamiju. Nije forsirao, tražio je kvalitetne prilike za bacanja i malo je nedostajalo da bude u polufinalu. Šutalo se jako dobro držala protiv Velenšek, koja ima olimpijsku i svjetsku medalju. Vidi se napredak i vjerujem kako će biti sve bolja. Marinić se vraća nakon ozljede i samo treba nastaviti s treninzima - prokomentirao je nedjeljne nastupe trener reprezentacije Tomislav Marijanović.

Spomenimo kako je na Grand Prixu u Tunisu rekordnih 12 država osvojilo zlato, dok su judoke iz 24 države i pet kontinenata stajalo na podiju. Fantastičan uvod u godinu, u kojoj od svibnja počinje utrka za mjestom na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine.