Helena Vuković zlatna u Rumunjskoj, Marcel Škalec i Iva Oberan brončani


Foto: Daniel Oprescu/EJU

Na Europskom juniorskom kupu u Rumunjskoj, hrvatske judoke osvojile su tri medalje, a s najsjajnijim odličjem se vraća Helena Vuković (preko 78 kg).

Tri wazarija su bila dovoljni Vuković da se u Hrvatsku vrati nakon slušanja Lijepe naše. Na početku je wazarijem svladala Prodan (ROU), da bi u polufinalu slavila protiv Pretorius (ZIM). Najveći izazov bila joj je finalna borba Somkvišvili (GEO), koju je bacila na wazari na isteku druge minute "golden scorea".

Iva Oberan (do 57 kg) je bila na pravom putu za finale, ipponima protiv Manove (BUL) i Netsvit (UKR) je došla do polufinala, gdje je povela wazarijem protiv Lipertaliani (GEO). Međutim, 44 sekundi prije kraja borbe Gruzijka dolazi do ippona i prolaza u finale. Oberan je došla do brončane medalje nakon samo 13 sekundi protiv domaće Riciu (ROU). U polufinalu iste kategorije je bila i Dora Bortas, ali je nakon poraza od Perišić (SRB) izgubila i u borbi za 3. mjesto od Netsvit te je završila na 5. mjestu.

Marcel Škalec (preko 100 kg) izgubio je ipponom od budućeg zlatnog Zališvilija (GEO), a zatim slavio ipponom protiv Nagyja (ROU) te wazarijem protiv Berezke (UKR) za brončanu medalju.

U borbi za broncu je bila i Katarina Krišto (do 63 kg), koja je nakon poraza u polufinalu od Severin (ROU) u posljednjoj borbi išla na Fazliu (KOS) te izgubila wazarijem.