Novosti o judu na nastavi TZK-a

Poštovane članice i članovi Hrvatskog judo saveza,

sretni što vas možemo izvijestiti da je naporima Katedre za borilačke sportove Kineziološkog fakulteta u Zagrebu, a poglavito njenog predstojnika prof. dr. sc. Hrvoja Sertića i člana doc. dr. sc. Ivana Segedija, značajno poboljšana pozicija Juda u programu nastave Tjelesne  i zdravstvene kulture (TZK) u osnovnim i srednjim školama.


Potaknuti početkom provođenja nastave TZK po novom reformiranom  kurikulumu slobodni smo vas izvijestiti o tijeku samog procesa reforme kao i o njenom završnom ishodu.

Tijekom travnja i svibnja 2016. godine aktivno smo se uključili u javnu raspravu o reformni kurikuluma tjelesnog i zdravstvenog područja i kurikuluma predmeta tjelesna i zdravstvena kultura te zastupali stručno mišljenje koje je na našu sreću i uvaženo.

Kao najvažnije nove činjenice uvrštene u kurikulum možemo istaknuti:

  1. Uspjeli smo u nakani da se u novom kurikulumu nastavne teme iz sporta Judo obrađuju od 5. do 8. razreda što u prošlom kurikulumu nije bio slučaj.
  2. Po prvi puta se u kurikulumu navodi riječ Judo (do sada su naše tehnike bile obrađivane u sklopu grupe sportova: Borilački sportovi) te se obrađuju teme:
  3. Prema novom kurikulumu više nije propisano koliko se koja tema (iz bilo kojeg sporta) mora obrađivati te se ostavlja profesoru sloboda po tom pitanju. To znači da sad profesori TZK teme iz područja Juda mogu obrađivati značajno većem fondu sati nego u prijašnjem kurikulumu.
  4. Značajne su promjene u konceptu kurikuluma za srednje škole. U kurikulumu za srednje škole se više ne navode konkretne teme po sportovima već samo ishodi nastave TZK, a to konkretno znači da se teme Juda (koje su jednakopravno prisutne u kurikulumu za osnovne škole) sada slobodno mogu provoditi i u srednjoj školi. 

5. razred: osnove elemenata tehnike Juda

6. razred: jednostavni elementi tehnike Juda (padovi i prizemljenja)

7. razred: složeni oblici elemenata tehnike Juda – kombiniranje složenih elemenata  

     i povezivanje u cjelinu

8. razred: jednostavni oblici borbe na tlu i samoobrana


U rujnu 2018. godine počela je prva faza provedbe procesa reforme obrazovanja – novi kurikulum se provodi u stotinjak odabranih škola u Republici Hrvatskoj, a s novom školskom godinom 2019. godine započinje druga faza u kojoj će sve osnovne i srednje škole u RH početi obučavati djecu po novom kurikulumu.

Možemo izraziti samo sreću i zadovoljstvo što će u novom kurikulumu Judo imati mjesto koje i zaslužuje!

 

Katedra za borilačke sportove Kineziološkog fakulteta u Zagrebu

 

Prof.dr.sc. Hrvoje Sertić 

Doc.dr.sc. Ivan Segedi