Ivan Čović brončani u slovenskom Podčetrteku


Drugi dan EJU seniorskog kupa u slovenskom Podčetrteku Hrvatskoj je donio medalju.

Ivan Čović u kategoriji preko stotinu kilograma osvojio je brončano odličje, a Josip Kokeza i Tina Radić ostali su na korak do medalja.

Europski seniorski kup u Sloveniji svima je poznatiji pod imenom "Celje", iako se organizira u mjestu Podčetrtek. Razlog tome je što je za dobar dio organizacije samog turnira zaslužan judo klub "Z' Dežele Sankaku Celje" - klub koji je iznjedrio dvije olimpijske pobjednice (Urška Žolnir u Londonu i Tina Trstenjak u Rio de Janeiru). Ne čudi stoga činjenica kako je ovo jedno od najjačih, ako ne i najjače natjecanje EJU B cup serije.

Ovogodišnja edicija Europskog kupa Celje okupila je 275 judoka iz 24 zemlje. Jedinu medalju za Hrvatsku osvojio je Ivan Čović.
Čović je dan otvorio pobjedom protiv Finca Puumalainena - tri kazne dovoljne su za prolaz. U polufinalu od Ivana je ipponom bio bolji njemački predstavnik Bouizgarne. U borbi za broncu s mađarskim natjecateljem Waczulikom Čović baca na wazari i taktički čuva prednost do kraja.
Od svjetskog kupa u afričkom Dakaru u studenom 2018. Čović nije bio na internacionalnom postolju, pa je ova medalja razlog za dodatni impuls samopouzdanja i još bolje rezultate u nastavku sezone.


U kategoriji do stotinu kilograma plasman petog mjesta ostario je Josip Kokeza. Kokeza je ostvario jednu pobjedu u tri borbe, a da je u sjajnoj formi ove sezone potvrđuju bronce koje je osvojio u Dubrovniku i ruskom Orenburgu. U kategoriji preko 78 kilograma plasman petog mjesta osigurala je i Tina Radić, s istim omjerom pobjeda i poraza kao i Kokeza.

Plasman sedmog mjesta osvojila je Lara Kliba, koja je u četiri borbe dva put izlazila kao pobjednica.

U svibnju smo svi mogli uživati u nastupima i uspjesima hrvatskih judoka na brojnim europskim kupovima, no lipanj je taj koji nam donosi najveća natjecanja. Bliži nam se druga edicija Europskih igara u Minsku - jedinstveno natjecanje najvišeg ranga za ukupno 15  sportova i 23 discipline, u kojima će se nadmetati oko četiri tisuće sportaša iz 50 država. Kadeti će se također u lipnju boriti za europske naslove - Europsko kadetsko prvenstvo održat će se u poljskoj Varšavi. Prvi su na rasporedu juniori, koji već idući vikend odmjeravaju snage u austrijskom Leibnitzu.