Barbara Matić brončana u Rumunjskoj: "Mogla sam i bolje, ali ozljeda je prošlost"

Foto: EJU

Paralelno s juniorskim EJU kupom u Leibnitzu, u rumunjskoj se Cluj-Napoci odvijao Svjetski seniorski kup. Na njemu je drugog dana Barbara Matić osvojila brončano odličje u kategoriji do 70 kilograma.

Ovogodišnji Svjetski kup u Cluju posjetilo je ukupno 389 judoka iz 31 zemlje, a od iznenađenja što se tiče posjećenosti valja istaknuti Gruzijce u muškoj i Kubanke u ženskoj konkurenciji. U Cluju je u kategoriji preko stotinu kilograma nastupio i aktualni svjetski seniorski prvak, Gruzijac Guram Tušišvili. Brojne judaške zvijezde ne prezaju od nastupanja na svjetskim ili europskim kupovima, sjajna im je to prilika za provjeriti formu. Tušišvili je vjerojatno zadovoljan svojom, jer za zlato su mu danas bile dovoljne tri borbe koje je rješio u nešto više od tri minute.

Barbara je dan otvorila pobjedom nad Njemicom Hoelterhoff, jedan wazari bio je dovoljan za prolazak dalje. U četvrtfinalu Matić se susrela s bivšom seniorskom svjetskom medaljom iz Chelyabinska (2014.), Kubankom Onix Cortes Aldamom. Barbara je aktivnija i tjera Kubanku na dvije kazne, no jedan wazari odvodi Cortez u polufinale. Matić u repasažu na tri kazne prolazi talijansku predstavnicu Paissoni i osigurava nastup u finalnom bloku. Tamo je s lakoćom taktički na wazari svladala Belgijku Willems, i tako osvojila još jedno pojedinačno odličje sa svjetskih natjecanja na koje čeka još od ožujka prošle godine i Grand Slama u Yekaterinburgu.

- Došla sam po medalju, to sam i postigla, ali očekivala sam više. Protiv Kubanke sam osjećala da sam bolja i dominantna, ali sam neoprezno "ušla" i ona je iskoristila priliku za bacanje i taj odlučujući wazari. Ozljeda je sanirana, a možda sam bila u grču zbog prvog nastupa nakon stanke i sve u svemu dobra priprema za Minsk i Europske igre, odnosno Europsko prvenstvo - prokomentirala je Matić, za koju medalja dolazi u pravom trenutku jer za 20 dana počinju spomenute Europske igre u Bjelorusiji, gdje će Splićanka gledati prema još još jednom europskom odličju. 

Na korak do medalje u Rumunjskoj danas je ostao Ivan Čović u kategoriji preko stotinu kilograma. Čović je upisao jednu pobjedu i dva poraza te ostvario plasman petog mjesta.

U Leibnitzu je drugi dan natjecanja solidan nastup ostvarila Dora Bortas. Bortas je do plasmana devetog mjesta došla s tri pobjede u pet mečeva, u brojnoj kategoriji do 57 kilograma (37 natjecateljica).