Najveće europsko okupljanje judaša u Poreču još jednom oduševljava sve prisutne

Foto: Tino Marić / HJS

Konferencija za medije Judo Festivala okupila je u hotelu Parentium predstavnike Grada Poreča, Turističke zajednice grada Poreča, Plave lagune, Hrvatskog judo saveza i Europske judo unije.

Između brojnih događanja na pet lokacija predstavnici medija i organizatora okupili su se na konferenciji za medije. Poreč će od 10. do 23. lipnja biti sportski dom za više od 1500 judaša, njihove obitelji, čelnike Europske judo unije, trenere, znanstvenike i brojne druge zaljubljenike u sport koji je «više od sporta».

- Zahvaljujem se u ime Grada Poreča organizatorima ovog predivnog događanja što su odabrali upravo naš grad za dovođenje preko 1500 judaša, njihovih obitelji i trenera. Ovo je nastavak naših napora da vrhunske sportske manifestacije dovedemo u Poreč i ugostimo na najbolji način – rekao je Loris Peršurić, gradonačelnik Poreča.

Zadovoljstvo dolaskom sportaša i zaljubljenika u judo iz 47 država izrazio je i Nenad Velenik, direktor Turističke zajednice grada Poreča:

- Događanja poput Judo Festivala uvelike obogaćuju ponudu i povećavaju vanpansionsku potrošnju. Na ovaj način potvrđujemo sve priče o potencijalu sportskog turizma te se veselimo i svim daljnjim aktivnostima.

- Svake godine Judo Festival napravi veliki iskorak, a ove godine treba istaknuti kamp za djecu s posebnim potrebama. Tako nešto obogati, ne samo sportsko događanje, nego i cijelo društvo – istaknuo je Neven Staver, predsjednik Uprave Plave Laguna.

U ime domaćina, Hrvatskog judo saveza, predsjednica Sanda Čorak je istakula:

- Ovo je najveće europsko okupljanje judaša i iznimno smo ponosni što je tako dobar dojam svih prisutnih. Lijepo je vidjeti da se veliki napor svih uključenih isplati te da judaši iz cijelog svijeta jedva čekaju doći u Hrvatsku.

- Željela bih zahvaliti Hrvatskom judo savezu, Gradu Poreču i svim ostalim partnerima, koji su zaslužni za vrhunsku organizaciju ovako velikog događanja – rekla je Jane Bridge, dopredsjednica Europske judo unije (EJU), dok je glavni tajnik Europske judo unije nadodao:

- Svake godine raste broj posjetitelja, a uz tradicionalno odličnu organizaciju hrvatskih domaćina, imamo i vrhunske uvjete za rad na nekoliko tatamija i dvorana za predavanja. Ovo je velika stvar za europski judo i čestitam vam svima još jednom na tome.

Sve je počelo 10. lipnja Olimpijskim trening kampom (OTC), koji će ove godine trajati devet dana, a koji dovodi čak i najveću svjetsku zvijezdu, Francuza Teddyja Rinera. U istom periodu je i kadetski U18 trening kamp, dok U13 i U15 kamp traje tijekom cijelog Judo Festivala, kao i obiteljski judo kamp.

Kao što je istaknuto na konferenciji, velika novost ove godine je trening kamp za djecu s posebnim potrebama, 11. i 12. lipnja, za koji stručnjaci iz cijele Europe dolaze vidjeti rad hrvatskih trenera poput Marine Drašković iz Judo kluba Fuji, dobitnika nagrade #BeInclusive Europske komisije. Drugog dana kampa na druženje s polaznicima su došli olimpijski pobjednici Tina Trstenjak (SLO), Lukas Krpalek (CZE), Majlinda Kelmendi (KOS) te osvajačice europskih medalja Larisa Cerić (BIH) i Barbara Matić (CRO).

- Ovo su posebni trenuci i uživamo u svakoj prilici da radimo s djecom. Nekima od njih je ovo prvo putovanje bez roditelja, napreduju iz dana i dan. Jako sam ponosna jer možemo biti dio ovakvih kampova i pružiti im još jedan razlog za osmjeh – rekla je Barbara Matić, hrvatska reprezentativka.