Brigita Ljuba: „Velike su pauze iza mene, vraćam se u svjetski vrh“

Izvor fotografije: IJF

Drugi dan EJU seniorskog kupa u Bratislavi Hrvatskoj je donio tri medalje. Brigita Ljuba u kategoriji do 78 kilograma osvojila je srebrno odličje. Lucija Babić je u kategoriji do 70 kilograma osvojila brončanu medalju, a broncom se okitila i Katarina Lucija Vuković u kategoriji preko 78 kilograma.

Europski seniorski kup u glavnom gradu Slovačke svima je dobro poznat po brojnosti judoka koje svake godine okupi. Turnir se održava početkom rujna, nakon višemjesečne ljetne stanke EJU B kup serije, pa ta činjenica u kombinaciji s pogodnim geografskim položajem Bratislave zasigurno ide u prilog velikom broju natjecatelja. Ovogodišnje izdanje turnira okupilo je 462 natjecatelja iz 35 država. Organizacija u Bratislavi na visokoj je razini, pa ne čudi kako ovaj Europski kup svake godine posjećuju reprezentativci Azerbajdžana, Kazakhstana, Gruzije i drugih snažnih svjetskih judo sila.

Brigita Ljuba, svjetska juniorska prvakinja iz 2015. godine, bila je najuspješniji hrvatski predstavnik u Bratislavi. Nakon duljih izbivanja sa strunjače zbog trudnoće, porođaja i ozljeda ponovno je pokazala da ju se nikad ne treba otpisati:

„Zadovoljna sam svojim današnjim nastupom, ali mi je malo žao finala jer mislim da mi nije puno nedostajalo. Osjećaj pri slušanju svoje himne jako mi nedostaje. Ipak, bitno je da je medalja napokon tu. Velike su pauze sada iza mene, pa se nadam kako ću se postepeno početi vraćati u svjetski vrh, tamo gdje sam i bila.“.

Ljuba je dan otpočela dominantnom pobjedom (wazari i ippon) protiv Rumunjke Cristine Sirbulet. U četvrtfinalu Brigita je još jednim ipponom svladala njemačku predstavnicu Arijanu Perić. Polufinalni ogled s Talijankom Luciom Tangorre bio je napet i izjednačen – nakon 44 sekunde golden scorea Ljuba je poentirala wazarijem i tako osigurala svoje mjesto u finalu. Tamo je od Brigite u ovom trenutku spremnija bila Njemica Christina Faber (wazari), no srebro u Bratislavi vrlo je dobar nagovještaj da je Brigita na pragu stare forme.

Izvor fotografije: HJS

Do bronce u kategoriji do 70 kilograma došla je Lucija Babić. Dan nije krenuo najbolje za Babić – poraz ipponom od njemačke predstavnice Lee Pueschel poslao ju je u repasaž. Tamo se Lucija odlično snašla (ippon) protiv još jedne Njemice, Alexandre Gantner i tako si osigurala borbu za broncu. U ogledu za brončano odličje s Poljakinjom Barbarom Faltynowicz Babić je čitavo vrijeme bila aktivnija, a na kraju je ipponom osigurala svoju drugu broncu s B kup serije u ovoj sezoni (brončana na Europskom kupu u Sarajevu u svibnju).

Izvor fotografije: EJU

U  kategoriji preko 78 kilograma nastupile su tri hrvatske predstavnice. Najbolje se od svih snašla Katarina Lucija Vuković koja je osvojila brončanu medalju. Vuković je svoju prvu borbu u danu izgubila ipponom od Slovenke Urške Torkar. U repasažu je Vuković pokazala taktičku zrelost te na tri kazne pobijedila Poljakinju Wiktoriu Lis. Na sličan način (tri kazne) u golden scoreu porazila je i mađarsku predstavnicu Emese Karpati. U borbi za brončanu medalju ipponom je pobijedila svoju reprezentativnu kolegicu Tinu Radić, koja se s jednom pobjedom i dva poraza mora zadovoljiti plasmanom petog mjesta. Isti plasman te omjer pobjeda i poraza (1:2) u kategoriji preko 78 kilograma ostvarila je i Zrinka Miočić.

Prvog dana Europskog kupa u Bratislavi najbliže medalji došla je Tena Šikić u kategoriji do 57 kilograma. Tena je nakon dvije pobjede izgubila polufinalni susret od Austrijanke Theodorakis nakon gotovo 9 minuta golden scorea (ukupno 13 minuta borbe). U borbi za broncu Šikić je izgubila od Švicarke Csatari, te se na kraju morala zadovoljiti petim mjestom. Plasman sedmog mjesta u istoj kategoriji osigurala je Tihea Topolovec. Tihea je ostvarila tri pobjede u pet borbi, a posljednji poraz u repasažu nanijela joj je spomenuta švicarska predstavnica Csatari.

U kategoriji do 48 kilograma jednu pobjedu u tri borbe upisala je Sara Matijević.