Stvaranje novih vrijednosti i unaprjeđenje juda kroz EU projekte HJS-a

Novi izazovi traže i prilagodbu svih, a pogotovo se to odnosi na sportske organizacije. Tako Hrvatski judo savez i u ovom periodu, kada ne smije biti aktivnosti na tatamiju, nastoji iskoristiti različite prilike za što bolju organizaciju manifestacija kao i što bolju promociju našeg sporta. 

Razvoj klubova i trenera za razvoj juda

Na ovaj način HJS želi unaprijediti kvalitetu rada trenera, kroz dodatne edukacije i razmjenu iskustava s kolegama iz drugih država. Također, na ovaj način HJS unaprjeđuje organizaciju i rad klubova te omogućuje mladim judašima da već na početku natjecateljskog puta dođu u kontakt s judašima iz cijelog svijeta i vide pristupe judu u drugim državama.

Uz donacije majica našim sponzorima, HJS tajništvo je pristupilo arhiviranju dosad skupljenih materijala o povijesti juda u Hrvatskoj kao i svih papirnatih dokumenata. No to nije sve, početkom svibnja je uspješno prijavljen i drugi EU projekt. O čemu se zapravo radi?

Novi iskorak u organizaciji Judo festivala

Prvi EU projekt prijavljen početkom travnja ima nekoliko ciljeva, a to su: razvoj i promocija juda kao sporta i edukacijske metode, zatim sporta pogodnog za djecu i žene te razvoj međunarodnog networka i kooperacije. Odnosi se na organizaciju Judo festivala 2021 u Poreču koji bi se odvijao putem svih dosadašnjih aktivnosti kao što su Olimpijski trening kamp (OTC), kampovi za razne uzraste, Judo & family aktivnosti, trenerski i kata seminari, znanstvena konferencija i druge aktivnosti – no, ovaj puta s naglaskom na temu žena u judu. 

Sve aktivnosti i dosad objavljeni stručni i znanstveni radovi naše predsjednice S. Čorak kao članice IJF Gender Equity Commission dobro su se uklopile u temu ovoga natječaja kao i iskustvo HJS-a u svim dosadašnjim organizacijama Judo festivala kao i drugih velikih evenata.

Edukacija sportskih menadžera i lidera

Druga se prijava na temu „New Leaders Action Programme“ odnosi jednotjednu edukaciju mladih u sportu kad se radi o menadžerskim i upravljačkim pozicijama. Uz zanimljiv program karakteristika je ove prijave i čak 12 izuzetnih partnera među kojima ističemo nacionalne olimpijske odbore Slovačke, Srbije i Lihtejnštajna te Međunarodnu asocijaciju za sport i kulturu.

U oba ova projekta HJS je voditelj, odnosno koordinator što nosi i najveću odgovornost, ali s obzirom na naše dosadašnje organizacijske dosege, vjerujemo da su nam navedeni projekti nova prilika da kao savez, zajedno s članicama i partnerima pokažemo sva svoja umijeća i liderske sposobnosti u sportu.