Predsjednica HJS-a sudjelovala na EU sastanku o razvoju sporta


Kao završnu aktivnost hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije iz segmenta sporta, Središnji državni ured za šport (SDUŠ), organizirao je video-sastanak direktora za sport zemalja članica Europske unije. Na sastanku, u sklopu panela sudjelovala je i Sanda Čorak, predsjednica Hrvatskog judo saveza.

Zamjenik državnog tajnika Krešimir Šamija predstavio je rezultate hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije te istaknuo kako je Vijeće usvojilo dva seta zaključaka - Zaključci o osnaživanju trenera povećanjem mogućnosti za stjecanje vještina i kompetencija, koji su usvojeni 4. lipnja te Zaključci o učinku pandemije bolesti COVID-19 i oporavku sektora sporta koje je Vijeće usvojilo prije tri dana.

U posljednjim zaključcima na temu koronavirusa istaknuto je kako se pozivaju države članice da promoviraju sve mogućnosti potpore dostupne kroz EU programe, fondove i inicijative.

Glavne teme današnjeg sastanka bile su Sport i mediji te izrada Plana rada EU u području sporta u nadolazećem razdoblju. Svoja razmišljanja predstavili su novinar Večernjeg lista Dražen Brajdić o temi Sport i mediji, te Folker Hellmund, direktor EU Ureda Europskog olimpijskog odbora i Sanda Čorak, dopredsjednica HOO-a i predsjednica Hrvatskog judo saveza na temu budućeg Plana rada EU u području sporta.

- Važno je da svjesnost o velikom potencijalu koji ima sport pretočimo u strategije, opipljive programe, jasne kriterije za uspješnost. Kako bismo to postigli glavni izazovi su kvalitetnija statistika i mjerljivi indikatori rada na nacionalnim i međunarodnim razinama, zatim bolje upravljanje te kvalitetnija suradnja s drugim sektorima poput obrazovanja, zdravstva, ekonomije i dr. – istaknula je predsjednica Čorak.