Svjetski judo dan "Zajedno snažniji": Aktivnosti malih judaša i judašica diljem Hrvatske

Ponosni smo što je hrvatska judo obitelj jedna od aktivnijih kada je riječ o Svjetskom judo danu (srijeda 28.10.2020.), koji se ove godine obilježava uz glavnu poruku "Zajedno snažniji".

Kako dobivamo materijale iz judo klubova iz cijele Hrvatske objavljivat ćemo ih u ovom članku.

U srijedu 28.10. o Svjetskom judo danu možete više čuti na HTV 1 u emisiji Dobro jutro Hrvatska (oko 7:45 sati).

JK REMETE (Zagreb)

Spretnim rukama uz vodstvo trenera članovi JK "Remete" iz Zagreba izradili su prigodne plakate kojim je podržana ovogodišnja tema "ZAJEDNO SNAŽNIJI" .

Zaista jesmo, bez obzira na boju kože!

JK JADRAN (Kaštel Lukšić)

Članovi JK  "Jadran" iz Kaštel Lukšića na likovnoj radionici,  koja je organizirana u klupskim prostorijama, nacrtali su radove s drvenim bojicama čime su uspješno podržali zajedničku akciju! Nakon toga su postavili izložbu u klupskim prostorijama.

Za njih se može reći da su mali klub s velikim srcem. 

Evo nekih od njihovih radova!


JK SAKURA (Sveta Nedelja)

Unatoč činjenici što je ova godina specifična zbog mjera za zaštitu od koronavirusa zbog čega je sport pogođen u velikoj mjeri članovi JK "Sakura" iz Svete Nedelje nisu se dali. Oni su među prvima započeli s aktivnostima obilježavanja Svjetskog judo dana i to još u Dječjem tjednu. 

Javnosti su predstavili projekt namijenjenim učenicima osnovnih škola iz Svete Nedelje pod nazivom "Sigurno u školu s Haičkom" s ciljem očuvanja sigurnosti djece u prometu, podizanja svijesti o razlozima za redovito učenje školskog programa te podizanja razine znanja o ponašanju u prometu kojim je promovirana slikovnica autora Karla Lackovića kojeg znamo i kao natjecatelja, suca i trenera juda. Osim slikovnice 600 učenika dobilo je prigodnu memory igru, fluorescentnu narukvicu i promotivni video materijal.

Također, radi podizanja svijesti o potrebi nošenja zaštitnih maski radi očuvanja vlastitog zdravlja i zdravlja bližnjih članovima Judo kluba "Sakura" uprava kluba osigurala je zaštitne maske, a oni su zauzvrat odlučili provesti "likovnu radionicu" na otvorenom na način da su u obližnjem parku bojali klupe i stolove.

JK OLIMP (Vinkovci)

Dvadeset i jedan član Judo kluba "Olimp" iz Vinkovaca povodom obilježavanja Svjetskog judo dana sudjelovao je u likovnoj radionici i izložbi radova u klupskim prostorijama. Posvećeno i vrijedno, drvenim bojicama na papiru,  iskazali su ono što o judu misle i osjećaju.

JK MLADOST (Osijek)

Članovi Judo kluba "Mladost" Osijek u Sportskoj dvorani Gradski vrt u Osijeku prigodno su obilježili Svjetski judo dan organizacijom nekoliko aktivnosti. Ove godine je, zbog epidemioloških razloga, izostao tradicionalni turnir na koji se svi rado odazivaju, ali su bili jako vrijedni. Kod kuće su izradili crteže koje su na treningu spojili u oblik judogija. Dvoranu su prigodno uredili promotivnim materijalima koje je za sudionike programa pripremio Hrvatski judo savez. Svojim tijelima su na tatami ispisali riječ "JUDO" i sve su to dokumentirali.

JK PUJANKE (Split)

Potaknuti epidemiološkim mjerama te željom za odavanje počasti utemeljitelju juda Jigoru Kanu, nakon dobivenih odobrenja, članovi JK Pujanke iz Splita pokrenuli su izgradnju vježbališta, u parku uz svoju klupsku dvoranu. U istom tom parku su povodom Svjetskog judo dana u 2019. godini posadili stablo. 

Ove godine povodom Svjetskog judo dana organizirali su prigodno otvaranje navedenog vježbališta koje osim članova kluba koriste i građani. Vrlo su zadovoljni tom činjenicom i prenose nam poruku da su s njima zajedno snažniji.

Najstarijem članu kluba Slobodanu Preradoviću odlučili su prigodno uručiti plaketu zbog ukupnog doprinosa klubu! Čestitke!

JK RIJEKA (Rijeka)

Članovi Judo kluba "Rijeka", iz Rijeke, dugi niz godina obilježavaju Svjetski judo dan. Koliko su ponosni na svoj sport pokazuje radost i veselje s kojim su pristupili organizaciji aktivnosti. Ove godine su proveli prilagođene aktivnosti u Rijeci i Opatiji, što nije umanjilo njihovo uzbuđenje, a program obilježavanja sastojao se od predavanja o povijesti i principima juda, prezentacije judo tehnika i likovne radionice s najmlađim članovima kluba!

JK OSIJEK (Osijek)

Judo klub "Osijek", iz Osijeka, organizirao je likovnu radionicu i izložbu sa svojim najmlađim članovima. Njihov trener kaže da su djeca željela pokazati koliko im judo znači i ovim neuobičajenim okolnostima kada nije moguće trenirati i natjecati se na uobičajen način. Nas su uvjerili!

JK VINKOVCI (Vinkovci)

Povodom obilježavanja Svjetskog judo dana članovi Judo kluba "Vinkovci", iz Vinkovaca, organizirali su foto radionicu na kojoj su fotografirali pozitivne primjere ponašanja na treningu obzirom na postojeće mjere sprečavanja koronavirusa. Mlađi članovi kluba odradili su likovnu radionicu. Također, snimljen je i objavljen kratak video čija je tema ravnopravnost spolova.

JK SAMOBOR (Samobor)

U prostorijama JK Samobor, povodom Svjetskog judo dana, organiziran je prigodan program proslave koji se sastojao od likovne radionice i elemntarnih igara. Detaljno je obrađena ovogodišnja tema "Zajedno snažniji". Iz izvješća i priloženih fotografija može se utvrditi da su se treneri kluba jako potrudili u osmišljavanju programa i da se i zadovoljstvo najmlađih moglo izmjeriti njihovim širokim osmijesima.

AJK STUDENT (Split)

U sklopu Sajma sporta i zdrave prehrane Akademski judo klub Student, iz Splita, povodom obilježavanja Svjetskog judo dana sa 20 judaša i judašica organizirao je demonstraciju sporta na Rivi nakon čega je prisutnima podjeljen promotivni materijal. U klupskim prostorijama, koje su prigodno uređene na dan rođenja Jigora Kana, najmlađi članovi kluba sudjelovali su u kreativnoj radionici koja je obilježena fotografijama.

JK PANDA (Zagreb i Zaprešić)

Dvadeset i osam članova JK Panda iz Zagreba, uzrasta prvih i drugih razreda osnovnih škola, Svjetski judo dan proveli su slikajući crteže na temu moralnog koda juda. Motivi za crtanje bili su segmenti moralnog koda juda kojeg su članovi ove grupe morali zaslužiti i objasniti na treningu. Osim toga, 35 djece istog uzrasta, uz pomoć stručne osobe, učili su tehnike disanja i savladavanja straha što je, smatramo u životu svakoga djeteta, vrlo važno jer se na taj način uče pravovremeno kanalizirati negativne osjećaje te njima upravljati. Dvadeset i dva člana vrtićke skupine istoga kluba prikazala su usvojene tehnike juda. Niti to nije sve jer je 50-ak članova kluba uzrasta 1.-8. razreda osnovnih škola sudjelovalo u izradi prigodnog plakata putem kojega su zaželjeti sve najbolje provodom obilježavanja Svjetskog judo dana!

Dvadeset i osam članova Judo kluba "Panda" iz Zaprešića, uzrasta 1. i 2. razreda osnovnih škola, povodom obilježavanja Svjetskog juda dana odradili su likovnu radionicu kojoj je tema bila "ZAJEDNIŠTVO". Osamnaest članova istoga kluba sudjelovala je u hvalevrijednoj radionici s temom prehrane koja je izuzetno važna u životu svakoga sportaša ili sportašice. Sigurni smo da su usvojili potrebne informacije te da će se u skoroj budućnosti hraniti još zdravije kako bi ostvarili svoje pune potencijale!