Hrvatska se vraća iz Praga s medaljama, Lara Cvjetko i Helena Vuković zlatne


Aktualna europska prvakinja u kategoriji mlađih seniorki, Lara Cvjetko (do 70 kg), nakon zlata u Poreču osvojila je zlatnu medalju u glavnom gradu Češke. Nakon brzog ippona protiv Austrijanke Schuchter, Rumunjka Moscalu je pala na wazari. Cvjetko je protiv Ukrajinke Lytvynenko nadonadila wazari zaostatka i ipponom na isteku 3. minute borbe ušla u finale.

Za zlato je išla na Nizozemku Vos, a od početka se vidjelo koliko je hrvatska judašica bila aktivnija i s boljim planom borbe. Brzi wazari, a zatim i dalje aktivno ostavilo je Nizozemku bez mogućnosti za kvalitetnim napadom te za prvu Lijepu našu u Pragu.

- Krenula sam u turnir borbu po borbu, sa željom da za svaku protivnicu dam sve od sebe i odradim cijeli turnir skoncentrirano. Zadovoljna sam cijelim danom, pogotovo zato jer mi je ovo prva seniorska medalja. Planovi za dalje su pripreme u Austriji u trećem mjesecu – s osmijehom je rekla zlatna Cvjetko.

Do finala je stigla i Helena Vuković (preko 78 kg), koja je pobijedila Splićanku Tinu Radić, a zatim i Poljakinju Wolszczak ipponom u «golden scoreu». U borbi za zlato joj je protivnica bila Slovenka Torkar. U odličnoj borbi mlada Samoborka je imala wazari zaostatka. Nakon toga je izjednačila wazarijem, a zatim ipponom došla do zlata u posljednjoj minuti!

U muškoj konkurenciji najviše je napravio Marko Kumrić (do 100 kg), koji je do polufinala stigao ipponima protiv Britanca Gregoryja i Rumunja Creta. U borbi za finale Mađar Ohat je bio uvjerljiviji te je poslao Splićanina u borbu za broncu, gdje je pobijedio Ukrajinca Veheru wazarijem na sredini borbe.

- Nakon dugo vremena smo ponovno na natjecanju, prvo u 2021. godini. Prvo natjecanje i odmah medalja, tako da sam zadovoljan. Mogla je biti i zlatna medalja, ali za zlato ću se morati još potruditi. Međutim, ovo je samo početak i idemo dalje još samo jače – rekao je Kumrić.