Zagreb European Open (1. i 2. svibnja) među tri završne stanice u olimpijskim kvalifikacijama za Tokio

Dok je Grand Prix Zagreb postao sinonim za vrhunski judo u jesenskom periodu, a Europski kadetski kup najuspješniji europski turnir za kadete, u 2021. godini Zagreb European Open će biti još jedan važan turnir u olimpijskim kvalifikacijama za Tokio.

Još je manje od 90 dana do najvećeg sportskog događaja u četverogodišnjem ciklusu. Kvalifikacije za Olimpijske igre u Tokiju, u kojima se judo vraća kući, za judašice i judaše nude još tri turnira. Još tri prilike za plasirati se među najbolje koji će nastupiti na olimpijskom turniru.

Prva prilika je Zagreb European Open (subota 1. i nedjelja 2. svibnja, Dom sportova, dvorana 2), na kojem će nastupiti 500 natjecatelja iz 34 države. Organizacija vrhunskih judo natjecanja u Hrvatskoj je već pokazala iznimnu razinu epidemioloških mjera. Tako će više od 850 gostiju iz Europe biti smješteno u zagrebačkom «bubbleu», na relaciji hoteli Westin i Sheraton te dvorana Dom sportova, u kojem će svakih 48 sati odraditi PCR test, dok već za dolazak u Hrvatsku trebaju dva negativna PCR testa.

Zbog epidemioloških mjera turnir će proći bez posjete gledatelja, uzvanika i govora na službenom otvaranju, dok će 25 hrvatska judaša i 17 hrvatske judašice bodriti njihovi treneri te kolegice i kolege iz reprezentacije.

Najjača hrvatska imena su Lara Cvjetko (do 70 kg), peta s nedavnog Europskog seniorskog prvenstva:

- Još uvijek sam malo razočarana jer nisam došla do medalje, ali opet, zadovoljna sam jer sam imala jako dobar debitantski nastup na najvišoj razini europskog juda. Najvažnije mi je iskustvo jer, da sam osvojila medalju, možda bi mi bila nepotreban teret, a tek ulazim u seniorski judo.

Takvo zrelo razmišljanje 19-godišnje studentice FER-a ne čudi kada se zna koliko je uspjeha već upisala u svojoj mladoj karijeri. Prije nego je krajem 2020. u Poreču postala aktualna europska prvakinja do 23 godine (mlađi seniori), bila je kadetska prvakinja Europe 2017., kao i viceprvakinja Europe godinu kasnije.

Sada će predvoditi najjača hrvatska imena na Zagreb European Openu.

- Jako puno ljudi oko mene je tužno jer me ne mogu uživo bodriti, ali gledat će na livestreamu. Iako nema mojih navijača, uz sve kolege i kolegice iz reprezentacije, ljude u organizaciji i svjesnosti da sam u svom gradu, imat ću osjećaj domaćeg terena i još jedno iskustvo seniorskog natjecanja koje, po imenima, će biti dosta jako – kaže Cvjetko, uz koju će nastupiti i brojna druga nadolazeća imena hrvatskog juda poput Ane Viktorije Puljiz (do 52 kg), Ive Oberan (do 63 kg), Anđela Violić (do 70 kg), Petrunjela Pavić (do 78 kg) i Helena Vuković (preko 78 kg), ali i brojnih drugih.

U muškom dijelu turnira najzvučnija hrvatska imena su Robert Klačar (do 66 kg), aktualni viceprvak Europe do 23 godine, Marko Kumrić (do 100 kg). Međutim, i među druga 23 imena ima potencijala za velike rezultate te će cijelo natjecanje, koje oba dana počinje u 9:00 sati te ga možete pratite uživo na livestreamu www.eju.net, biti iznimno zanimljivo.