Hrvatske judašice saznale protivnice u Tokiju i put prema ostvarenju snova

Ždrijeb olimpijskog judo turnira Tokio 2020 (ždrijeb pogledajte OVDJE) odredio je put kojeg Barbara Matić (do 70 kg), Karla Prodan (do 78 kg) i Ivana Maranić (preko 78 kg) imaju do ostvarenja olimpijskih snova.

Uoči svakog natjecanja ždrijeb donese osmijeh ili ozbiljnost na lica judašica i judaša, kao i njihovih trenera. Osim kada je riječ o Olimpijskim igrama koje se održavaju u Tokiju, u legendarnoj dvorani Nippon Budokan, u kojoj je judo prvi put bio dio olimpijske obitelji 1964. godine.

- Ovo je toliko specifičan turnir, toliko posebno natjecanje, da je još više naglašeno koliko svaki natjecatelj treba pobijediti prvo sam sebe, a tek onda i protivnika. U isto vrijeme želimo ući svaki dan u natjecanje kao da se radi o bilo kojem Grand Prix ili Grand Slam natjecanju. Tatami je isti i dobro poznat, suci također, tako da sve tri djevojke budu što opuštenije i mirnije – započeo je izbornik ženskih reprezentacija Vladimir Preradović.

Svakog dana borit će se judašice i judaši u po jednoj ženskoj i jednoj muškoj kategoriji. Srijeda 28. srpnja je rezervirana za kategoriju do 70 kg, u kojoj je 4. nositeljica Barbara Matić, aktualna svjetska prvakinja, koju i Međunarodna judo federacija (IJF) stavlja među judašice koje imaju šansu za osvojiti medalju u najavnom videu.

Na početku turnira, Barbara čeka pobjednicu dvoboja Jamajčanke Drysdale Daley i Portugalke Timo, a pobjeda u prvom nastupu bi donijela plasman u četvrtfinale.

- Jako je važno da taktički uđe dobro u prvu borbu, gdje bi mogla biti Portugalka, neugodna protivnica koju nikad nije lagano pobijediti – pogledao je prema srijedi trener Preradović.

Kadar iz najavnog videa IJF-a

U slučaju pobjede slijedi borba za polufinale protiv najbolje iz dijela ždrijeba gdje odskače ime Austrijanke Polleres, koju je Barbara pobijedila u drami polufinala svjetskog prvenstva, ali Preradović nudi drugačiji pogled.

Kadar iz najavnog videa IJF-a

- Korejanka Kim je iznimno neugodna, mislim da bi mnogima mogla pomrsiti račune. Ajmo mi borbu po borbu, započeti kvalitetno dan pa zatim vidjeti tko nam dolazi s druge strane tatamija – racionalan je Preradović.

U četvrtak 29. srpnja nastupa još jedna Splićanka Karla Prodan, u kategoriji do 78 kg. Za prvu protivnicu ima Crnogorku Jovanu Peković koju dobro poznaje, ali su jedina dva službena dvoboja bile davne 2015. godine, još u kadetima, u kojima je Prodan oba puta slavila.

- Najvažnije je da Karla bude koncentrirana, agresivna i oštra. Ukoliko prođe Peković, čeka ju izrazito jaka i eksplozivna Kubanka Antomarchi, s kojom se nije borila na natjecanjima. U njenom dijelu ždrijeba je i prvo ime kategorije, Francuskinja Malonga, a da dođe do njihovog dvoboja, znači da je Karla odradila dobre kvalifikacije i da ima priliku za dobar rezultat – prokomentirao je Preradović.

Petak 30. srpnja donosi i posljednji nastup hrvatskih judašica u Tokiju, kada na tatami, u kategoriji preko 78 kg, izlazi Zagrepčanka Ivana Maranić. Za protivnicu ima Litavku Jablonskyte.

- Ako Ivana odradi taktički kako treba, ako bude pokretljiva i na svom maksimumu, svakako ima svoju šansu. Jednom ju je pobijedila, a i na Svjetskom prvenstvu je pokazala još bolji judo i dobro je radila na pripremama. U slučaju pobjede, čeka ju jedna od favoritkinja za zlato, Francuskinja Dicko i tu će biti iznimno zahtjevno – rezimirao je Preradović.

Kvalifikacije svakog dana od 4:00 do 7:30 po hrvatskom vremenu, dok su finalni blokovi svakog dana od 10:00 do 12:40 po hrvatskom vremenu, a nastupe hrvatskih judašica prenosi HTV.