Ena Ninčević došla na korak do finalnog bloka Europskog prvenstva

Demonstracija juda članova JK OSI Fuji (Foto: Tino Marić/HJS)

Drugog dana Europskog judo prvenstva za kadete u Poreču nastupilo je deset hrvatskih predstavnika, a najbliže borbi za medalju došla je Ena Ninčević u kategoriji do 57 kilograma.

Odlična atmosfera u porečkom Intersportu poslužila je hrvatskim judašicama i judašima za dobar kvalifikacijski dan. Dva plasmana u četvrtfinala, Jane Cvjetko i Ene Ninčević, obje u kategoriji do 57 kilograma, pokazale su put hrvatskim kadetima, a zatim je Ninčević došla na korak do finalnog bloka.

Ena Ninčević (Foto: Tino Marić/HJS)

Tamo bi mlada Splićanka nastupila nakon svečanog otvaranja, na kojem su govorili predsjednica Hrvatskog judo saveza, dr.sc. Sanda Čorak, gradonačelnik Poreča, Loris Peršurić, viši potpredsjednik Europske judo unije, Otto Kneitinger i izaslanik predsjednika Vlade RH, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta,Tomislav Družak.

Izaslanik predsjednik Vlade RH, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta, Tomislav Družak (Foto: Tino Marić/HJS)

Nakon što je gospodin Družak i službeno proglasio prvenstvo otvorenim, otvorenje je upotpunjeno prilagođenim prikazom juda od strane Judo kluba za osobe s invaliditetom Fuji, koji je malo koga prisutnog ostavio ravnodušnim.

Demonstracija juda članova JK OSI Fuji (Foto: Tino Marić/HJS)

Kvalifikacije drugog dana tako su pokazale aktivne hrvatske judaše, kojima nije manjkalo želje, energije i snage. Uz dvostruka slavlja Cvjetko i Ninčević, priključila se i Dubrovčanka Šejla Šljakić (do 52 kg), koja je nakon pobjede protiv Litavke Marozaite, izgubila od kasnije finalistice, Rumunjke Catane.

Šejla Škaljić (Foto: Tino Marić/HJS)

Za četvrtfinalni dvojac Cvjetko - Ninčević, preveliki izazovi su bile Talijanka Stella, odnosno Latvijka Gulite, dok su u repasažu kobne bile Slovenke. Tomc za Cvjetko, odnosno Slavinec za Ninčević, nakon slavlja Splićanke protiv Crnogorke Božinović.

Jana Cvjetko (Foto: Tino Marić/HJS)

U muškoj konkurenciji dobar dan imao je Nikola Milovanović (do 66 kg), koji je pobijedio Litavca Jovsa, a zatim izgubio od budućeg finalista natjecanja, Francuza Noela. U repasažu je nakon pobjede protiv Portugalca Lourenca, upisao još jedan poraz od francuskih boraca, ovog puta od Renarda.

Nikola Milovanović (Foto: Tino Marić/HJS)

Drugog dana prvenstva nastupili su još i Maria Skomeršić (do 52 kg), Nika Slaček i Marta Voraček (obje do 63 kg), Luka Katić (do 66 kg), Svebor Vasić i Paolo Krajcar (obojica do 73 kg).

Maria Skomeršić (Foto: Tino Marić/HJS)

U subotu 25. lipnja na rasporedu, od 10 sati, su kategorije do 70 kg, preko 70 kg, do 81 kg, do 90 kg i preko 90 kg, a na tatami će izaći šest hrvatskih predstavnika. Sara Šančić (do 70 kg) ide na Navickaite (LTU), dok u kategoriji preko 70 kg Marćelina Vranješ, koja je 5. nositeljica, očekuje borbu sa Stasiulyte (LTU). Bruno Rozga (do 81 kg) na početku prvenstva ide na Weltera (LUX), a Ivan Brnada u istoj kategoriji dočekuje Kraaka (NED). U kategoriji do 90 kg nastupa Marko Božić protiv Razgoršeka (SLO), a Goran Višnjić ide na Alapišvilija (GEO).

Ulaznice se mogu nabaviti na sustavu za ulaznice Entrio.hr.