DVOSTRUKA SVJETSKA PRVAKINJA BARBARA MATIĆ NAKON PET GODINA OPET NA PRVENSTVU HRVATSKE

Nakon nikad uspješnije 2022. godine za hrvatski judo sve je spremno za početak nove sezone za judašice i judaše. Duga je tradicija odlaska Hrvata u Austriju početkom godine, ali za naše natjecatelje to nije bilo skijanje već je dio reprezentacije odradio je izuzetno zahtjevne pripreme u Mittersillu.

Barbara MATIĆ (SP Taškent 2022) - Photo: Gabi JUAN (EJU)

Prvi ozbiljniji ispit za neke bit će već sutrašnje Prvenstvo Hrvatske (21.1.2023) za seniore i seniorke koje se održava u SD „Sutinska vrela“ u Zagrebu. Glavni je to turnir za nadolazeće nade, ne bi li se nametnuli jednom od izbornika, ali i za one koji su već dugi niz godina na svjetskoj judo turneji (WJT) pa im isto koristi kao izuzetno kvalitetni trening. Nakon dugih pet godina izbivanja s Prvenstva Hrvatske, sutra ćemo uživo imati priliku vidjeti na djelu i dvostruku svjetsku prvakinju Barbaru MATIĆ, članicu splitskih „Pujanki“. U prethodnim godinama jednostavno je bilo zaista teško uskladiti program WJT-a, pa to objašnjava „fun fact“ da Barbara ima tek samo dva seniorska naslova s Prvenstva Hrvatske, koja kroz šalu dodaje komentar na isto „Lakše osvojiti svjetsko nego državno!“.

U susret Prvenstvu, popričali smo i s izbornikom ženske reprezentacije Vladimirom PRERADOVIĆEM koji nam je dao kratki osvrt na prethodnu godinu, ali i očekivanja u nadolazećoj sezoni.

Vladimir PRERADOVIĆ - Photo: Gabi JUAN (EJU)

„Rezultati u 2022. godini su definitivno podignuli ljestvicu na jednu višu razinu, očekivanja saveza, izbornika, trenera i cijele sportske javnosti su veliku. Mi smo nacija koja podržava samo pobjednike i priznajemo samo pobjednike, teško će biti to sve ponoviti u svim uzrastima, ali sigurno su cure spremne i motivirane da naprave još bolje rezultate. Neke su se nametnule kao prve postave u svojim kategorijama i definitivno se od njih očekuje da se pridruži natjecateljicama poput Barbare MATIĆ (JK Pujanke – Split), Lare CVJETKO i Ane Viktorije PULJIZ (obje JK Solin). Pogled je naravno sada prema Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine gdje mislim da ćemo biti puno brojniji nego u Tokiju. Naravno sa željom za Olimpijskom medaljom koja nam jedino fali u Hrvatskom judo savezu.“ – kazao je Preradović.

Početak natjecanja je u 10.00h, dok se finala očekuju tek iza 14.00h odnosno 15minuta nakon završetka nakon eliminacijskih borbi. Nakon finalnih borbi finalistice posljednjeg svjetskog prvenstva, Barbara MATIĆ i Lara CVJETKO bit će dostupne za druženje i fotografiranje s navijačima kao i za izjave s predstavnicima medija. Ulaz je slobodan, a natjecanje se može pratiti i UŽIVO na webu HJS-a.