MATIĆ I CVJETKO NOSITELJICE GRAND SLAMA BAKU (AZE)

Grand Slam u Bakuu, koji se održava između 22. i 24. rujna, čita se kao „tko je tko“ na IJF World Touru, sa šest trenutno najboljih koji se natječu za glavnu nagradu, ne samo novčanu, već i 1000 bodova na svjetskoj rang listi koje dolazi sa zlatnom medaljom.

Uz 452 judaša, iz 61 zemlje, među kojima je i osam judaša i judašica iz Hrvatske, to će, kao i uvijek, biti uzbudljiv događaj, ali ovo izdanje 2023. je nadomak Igara u Parizu, a s njim dolazi i želja za uspjehom i osvajanjem vrijednih bodova, ili za one koji su već u visoke visine, strateški položaji sjetve. Prošlo je točno mjesec dana od kada se održao IJF Grand Prix u Zagrebu, odnosno jučer je bilo mjesec dana od hrvatskog finala između Barbare MATIĆ (JK Pujanke „Split“) i Lare CVJETKO (JK „Solin“) u zagrebačkoj „Areni“.

Photo: Carlos FERREIRA (EJU)

- Dobro sam se borila, dapače smatram da sam finale dobro odradila, trenutak nepažnje. Dobro me bacila, sve je bilo regularno. Izgubila sam i pametnije ćemo za drugi put, prisjetila se 28-godišnja Splićanka.

„Jako mi je drago da sam bila prva doma, čak ne gledam na tu borbu nešto posebno zato što mi nije drago boriti s Barbarom, nadam se da se nećemo morat u Azerbajdžanu opet boriti. Može se dogoditi jedino u finalnom bloku opet, ali do tada imam dosta problema, jednu po jednu borbu.“ – kazala je Cvjetko.

Obje smo ih ulovili nakon jutarnjeg treninga prije odlaska za Zagreb gdje se večeras ukrcavaju na avion za Istanbul, a tamo pak „hvataju“ konekciju za Baku. Matić je na jutarnjem rasporedu imala regeneracijski trening, dok je Cvjetko odradila tehničko-taktičku pripremu ili laički rečeno trening juda. Tako će Hrvatska zauzeti „pole position“ u kategoriji -70kg, Matić (#3 WRL) kao prva nositeljica, Cvjetko (#4 WRL) kao druga nositeljica kategorije.

Photo: Carlos FERREIRA (EJU)

„Prošli tjedan je bilo deset treninga u pet dana, utorak malo jači i sada je to neko spuštanje inteziteta, još tehnički trening kada dođem u Baku. Spremna sam, dobro sam, zdrava sam i dobro se osjećam. Turnir kao turnir nije nešto prebrojan s obzirom na to da nema Panameričkih i natjecatelja iz Oceanije jer su imali prošli tjedan svoje kontinentalno prvenstvo, ali zato je cijela Europa tu, kao da je Europsko prvenstvo, pa ćemo vidjeti.“ – dodala je Matić.

- U dobroj sam formi, poslije GP-a u Zagrebu imali smo pripreme u Zagrebu i Solinu. Nakon toga uslijedio je kratki odmor i onda dosta teške pripreme samo za ovaj turnir tako da mislim da bi trebala biti dobra. Dobro se osjećam, tako da nadam se da će biti sve po planu. – zaključila je 21-godšinja Cvjetko.

Uz nositeljice kategorije do 70kg u Azerbajdžan će se uputiti još šest natjecatelja.

-100kg Zlatko KUMRIĆ (AJK „Student“ – Split),

-63kg Iva OBERAN (JK „Župa Dubrovačka“),

-63kg Katarina KRIŠTO (JK „Dalmacijacement“ – Kaštel Sućurac),

+78kg Tina RADIĆ (AJK „Student“ – Split),

+78kg Ivana ŠUTALO (JK „Dubrovnik“)

Šesta među njima je i Ana Viktorija PULJIZ (-52kg, JK „Solin“) koja je podsjećamo, prošli tjedan osvojila zlatnu kolajnu na European Openu u Sarajevu te dodala:

- Jako sam sretna, stvarno, zato što nekako ovaj turnir mi je baš trebao da dobijem samopouzdanje. Da se vratim, da počnem opet nekako svoju borbu raditi jer sam loše radila velik dio sezone nakon što sam se vratila nakon ozljede.

Photo: Tino MARIĆ (EJU)

Izvlačenje parova na rasporedu je sutra u 14.00h po lokalnom vremenu. U petak na strunjaču izlaze muške kategorije -60kg, -66kg, odnosno ženske -48kg, -52kg, -57kg, među kojima je i Puljiz. Drugog dana natjecanja, nastavlja se nastup naših natjecateljica kada će se boriti Iva Oberan i Katarina Krišto u kategoriji -63kg, baš kao Matić i Cvjetko u kategoriji -70kg, uz njih tu su još muške kategorije -73kg i -81kg. U nedjelju su ženske kategorije -78kg i +78kg kada nastupaju Tina Radić i Ivana Šutalo (+78kg), odnosno muške kategorije -90kg, -100kg gdje će nastupiti Zlatko Kumrić, a tu je još i kategorija preko 100kg.