BRONCA ZA MATIĆ NA GRAND SLAMU: „ŽAO MI JE TE POLUFINALNE BORBE“

Hrvatske judašice Barbara MATIĆ (JK „Pujanke“ – Split) i Lara CVJETKO (JK „Solin“) pobrinule su se za dobre vijesti iz Azerbajdžana. U kategoriji -70kg obje natjecateljice imali smo priliku gledati u finalnom bloku, Matić je osvojila brončanu medalju, a Cvjetko je završila na petom mjestu IJF Grand Slama u Bakuu. Matić i Cvjetko sjajno su otvorile preliminarni dio natjecanja i definitivno opravdale svoj status nositeljica (op. a. Matić 1, Cvjetko 2) ženske kategorije do 70 kilograma do polufinala. Iako su obje upisale poraz u svojim polufinalnim borbama, pokazale su zašto su među top pet rangiranih natjecateljica u svijetu.

Photo: Gabriela SABAU (IJF)

U prvoj borbi za brončanu medalju kategorije -70kg Cvjetko se susrela s osvajačicom svjetske titule iz 2019. godine, Francuskinjom Marie-Eve GAHIE. Francuskinja je otvorila borbu agresivno te iznenadila Cvjetko u prvih deset sekundi te borbu povela wazarijem. Nakon minute borbe, Cvjetko sjajno baca Gahie te vraća borbu „na nulu“. Pred kraj borbe, 26-godišnja Gahie se bolje snašla te još jednom bacila Cvjetko što joj donosi brončanu medalju.

Photo: Emanuele DI FELICIANTONIO (IJF)

„Mislim da sam imala dosta dobre borbe i za niti jednu ne mogu reći da je bila lagana. Nisam nikako zadovoljna s rezultatom, ali kad pogledam, mislim da sve što sam izgubila su neke greške koje dolaze s iskustvom i stvari koje se trudim popravljati na treningu. To sve ima svoje vrijeme dok učim, tako da ću nastaviti popravljati te greške, da glupo gubim i mislim da je isto dobro da sam opet uspjela biti u borbi za medalju.“ – kazala je 22-godišnja Cvjetko.

Za svoju dvanaestu medalju s Grand Slama, Matić je imala meč s Njemicom Miriam BUTKEREIT. Matić je od početka borbe nametnula odličan gard u borbi te neprestano bila aktivna što je rezultiralo vodstvom od jednog wazarija koji je Splićanka zadržala do kraja borbe. Ovo je peta brončana medalja sveukupno za Matić na natjecanjima iz Grand Slam serije.

Photo: Emanuele DI FELICIANTONIO (IJF)

- Zadovoljna sam s danom i borbama. Žao mi je te polufinalne borbe, trajala je stvarno dugo i eto ovaj put je bila ona bolja. Ja sam stvarno bila pred kraj snage i nisam mogla puno duže, ona je bila očito spremnija, ali imala sam prilika za baciti gdje se mogla prije završiti borba, što je tu je. Moramo dobro pogledati-snimiti da se ovakvo nešto ne ponovi na sljedećem natjecanju, jer vidim da se stalno srećemo i ždrijeb nas tako stavlja. Treba dobro pripaziti na nju (op. a. Tsunoda-Roustant), ostale borbe sam zadovoljna kako sam odradila, novi bodovi su tu i treba se spremiti za dalje, zaključila je dvostruka svjetska prvakinja Matić.

S obzirom na to da su obje natjecateljice imale status nositeljica, prvo kolo bile su slobodne, pa je prva na tatami, zakoračila Lara CVJETKO protiv Loriane KUKA (KOS) u drugom kolu. Četvrtfinale je slavila protiv Butkereit (GER), zaustavljena je u polufinalu protiv Elisavet TELTSIDOU (GRE). Matić se u drugom kolu susrela s Izraelkom Mayom GOSHEN koju pobjeđuje u regularnom djelu borbe, četvrtfinalnu borbu pobjeđuje Katie-Jemmimu YEATS-BROWN (GBR). 28-godišnja Splićanka se u polufinalu susrela s Ai TUSUNODOM-ROUSTANT (ESP) s kojom je borba otišla u iscrpni golden score od čak dodatnih 12 minuta borbe (op.a. regularni dio traje 4min), što je ekvivalent tri dodatne borbe.

Photo: Gabriela SABAU (IJF)

U kategoriji -63kg danas su nastupile Iva OBERAN (JK „Župa dubrovačka“) i Katarina KRIŠTO (JK „Dalmacijacement“ – Kaštel Sućurac). Oberan je upisala poraz i pobjedu, bolja je bila u prvom kolu Florentine IVANESCU (ROU), no, u drugom kolu zaustavlja ju Australka Katharina HAECKER. Krišto je poražena u prvom kolu od Barbare TIMO (POR) koja završava današnji nastup na petom mjestu.

Matić je brončanom medaljom pridodala 500 bodova pored svojeg imena na svjetskoj rang ljestvici, Cvjetko 360 bodova, a Oberan se izborila za novih 112 bodova ulaskom u 1/16.