POSJET KODOKANU PRIJE GRAND SLAMA

Gotovo je nepisano pravilo za judaše i judašice kada putuješ u Japan, jednostavno moraš otići na Kodokan Judo Institut.

Isto su učinili predsjednica HJS-a dr. sc. Sanda ČORAK te dr. sc. Slaviša BRADIĆ koji su u Japanu kao delegati Međunarodne judo federacije (IJF), takošer su bili primljeni kod predsjednika Kodokana Harukija UEMURE.

dr. sc. Sanda ČORAK, dr. sc. Slaviša BRADIĆ, dr. sc. Lisa ALLAN, Haruki UEMURA, Hedvig KARAKAS

Za vrijeme posjeta održano je nekoliko sastanaka oko daljnje suradnje koja obuhvaća Hrvatsku, koja već godinama posjećuje i surađuje sa Kodokanom kao i novim edukacijskim projektom Dječjim Kata festivalu.

Dr. sc. Čorak i dr. sc. Bradić također su prisustvovali i ispitu za majstorska zvanja na Kodokanu. Preliminarno je dogovoren posjet naših judoka sljedeće godine te mogućnost ispita za djecu i osobe sa poteškoćama u razvoju.

„Suradnja je svakako bitna iz nekoliko razloga,osim što se naši najčešće mladi koji organizirano posjećuju Kodokan imaju priliku osjetiti neke od izvornih principa i načina juda koji je ostao nepromijenjen do danas, upoznati se sa povješću i kulturom juda, također imaju prilike učiti od najboljih japanskih majstora. Grupe koje organizirano idu imaju program koji sadrži učenje bazičnih i naprednih tehnika od najboljih majstora i učitelja. Također imaju priliku trenirati sa ekipama različitih sveučilišta koje okupljaju neke od najvećih imena u judo svijetu.“ – kazao je član IJF komisije za kate i EJU glavni povjerenik za kate, dr.sc. Slaviša BRADIĆ.

U Tokiju sutra započinje jedan od najjačih turnira u svijetu, IJF Grand Slam Tokyo na kojem će nastupiti 506 natjecatelja iz 84 različite države, naravno tu su judaši i judašice iz Hrvatske koji su pristigli u nikad brojnijem sastavu. Hrvatski natjecatelji ovaj tjedan nastupaju na GS Tokyo, 5 natjecatelja, nikad brojnija reprezentacija Hrvatske u Japanu. Koliko je bitno za HR biti prisutan na eventima u Japanu upitali smo dr.sc. Bradića?

- Judo je globalan sport pa možemo zaključiti da je prisustvo na velikim natjecanjima kao što je Grand prix ili Grand Slam podjednako važan bez obzira gdje se održava. Kvaliteta je u većini slučajeva izuzetno velika. No naravno Grand Slamu u Tokyu spada svojim imidžom u prestižna natjecanja. Nastup naše reprezentacije u ovakvom broju znak je velikog napretka kvalitete i svakako nagovještava još puno vrhunskih rezultata. To je svakako bitno jer time osim što Hrvatsku još više potvrđujemo kao sportsku naciju u našem sportu dajemo dodatnu motivaciju mladim judašima da ispolje i realiziraju svoj talent.