VAŽNOST POZNAVANJA PRAVILA

Judo je sport s vrlo jednostavnim principima, mogli bismo reći prilagođen djeci, jer je cilj sporta jasan: rezultat ippon, ništa više, ništa manje! Ono gdje stvari postaju malo složenije jest da postoje deseci načina za pobjedu ipponom, stojeći i na tlu, a u svakom sektoru opet se tehnike diverzificiraju, što judo čini sportom iznimnog bogatstva.

Photo: Tino MARIĆ (HJS)

Cijelom nizu judo tehnika, kako u tachi-waza tako i u ne-waza, dodaje se mnoštvo drugih mogućnosti za pobjedu, uključujući penale. Oni ni na koji način nisu sami sebi cilj, jer krajnji cilj jest i uvijek mora ostati bacanje, držanje, primjena shime-waza ili kansetsu-waza. Za to postoji razlog: kada stanete na tatami, filozofski i simbolički gledano, stavljate svoj život na kocku. Naravno, nema rizika u tome. Ovdje je riječ o simbolici i potrazi za izvrsnošću. Upravo u ovom istraživanju ippon je pravi i savršen pokret, onaj koji u sekundi može sve zaustaviti ili sve ponovno pokrenuti; upravo je to trenutak kada život visi o koncu. Sve je moguće.

Kako bi omogućio potpuni i cjeloviti izraz svake osobe, judo kao sport nije štedio napora uspostavljanja okvira koji predstavlja ono što je dopušteno ili nedopušteno kako bi se vašim protivnicima u natjecanju (vašim partnerima na treningu) garantiralo potpuno izražavanje. Upravo zato što drugima dajete alate da vas pobijede, a oni čine isto za vas, judo je više od obične borbene aktivnosti.

Photo: Tino MARIĆ (HJS)

Judo je škola života koja omogućuje razvoj pojedinca kao člana pravednijeg društva. Da bi to bilo moguće, potrebna su pravila. Unutar ovih pravila sve se može dogoditi i sloboda je potpuna. Možete ići lijevo ili desno, možete vući i gurati, u biti možete sve, ali unutar pravila. Stoga nije moguće baviti se judom, pogotovo na visokoj razini, bez izvrsnog poznavanja pravila, kao što nije moguće sigurno voziti bez poznavanja propisa o prometnicama i njihove primjene. Ne možemo reći: "Gospodine policajče, nisam znao!" U judu je tako. Svi natjecatelji moraju znati pravila. Moraju znati koje su kazne, kako se daju i rizike da budu kažnjeni. Oni ne mogu biti iznenađenje. Sportaši također moraju, ako je potrebno, znati koristiti kaznene udarce kako bi pobijedili u natjecanju koje je zaglavljeno, u kojem se bacanje čini nemogućim. To je dio igre.

Photo: Tino MARIĆ (HJS)

Ponekad možemo reći da taktika igra preveliku ulogu. Prije svega, u biti, to je dio sporta, ali prije svega ostaje bitan alat u kutiji s alatima svih prvaka. Pronalaženje prilike za postizanje ippona ili waza-arija nije uvijek moguće, stoga je važno imati priliku za pobjedu na drugi način. Međutim, svaki judaš će vam reći da će se između tisuću penala i ippona uvijek odlučiti za ippon. Lijepo je, moćno, oslobađajuće. To je sažetak života koji se priziva.

Dakle, bilo da ste judaš u nastajanju, već svršeni prvak ili jednostavno judo entuzijast, znajte i naučite pravila, poštujte sudačke odluke i iznad svega, iznad svega, kada stanete na tatami, tražite ippon. To je jedina stvar koju uvijek vrijedi probati. Bez dobrog poznavanja pravila ništa nije moguće, a pogotovo ne sloboda izražavanja.

Izvor: IJF