MATIĆ, RINER I JAPANSKA OLIMPIJSKA REPREZENTACIJA STIŽU U POREČ

Od 10. do 26. lipnja sportaši, treneri, komisije i stručnjaci pohrlit će na prekrasni istarski poluotok kako bi sudjelovali u jednom od tri događaja; EJU Olimpijskom trening kampu (OTC), EJU Kadetskom trening kampu ili EJU Judo Festivalu 2024. Zelena laguna u Poreču ugostit će i ove godine više od 1000 sudionika Festivala, a 2024. obilježava sedmo izdanje u Hrvatskoj, dok su prethodna dva održana u Turskoj. U Poreču se nalazi aktualna europska prvakinja Barbara MATIĆ, najuspješniji judaš ikada, Francuz Teddy RINER, kao i dio japanske olimpijske reprezentacije koja će se boriti ovog ljeta u Parizu.

Sva događanja započinju danas, a za mnoge seniorske sportaše na EJU OTC-u to će činiti dio završne pripreme prije Olimpijskih igara, dok su za kadete ovo pripreme za njihovo Europsko prvenstvo krajem ovog mjeseca.

Kao i uvijek, raspored Judo festivala prepun je mogućnosti; HJS radionice za saveze, znanstvena i stručna konferencija, STEMSport, dječji i obiteljski kamp kao i judo kamp za osobe koje prakticiraju prilagođeni judo.

Predsjednica Hrvatskog judo saveza dr. Sanda ČORAK sa zadovoljstvom želi dobrodošlicu judo zajednici u Poreč na još jedno prekrasno ljeto,

- Od početka organiziranja Judo Festivala glavna je namjera bila pokazati da je “judo zaista više od sporta” te ilustrirati višestruku dobrobit bavljenja judom. Rekla bih da smo u tome uspjeli organizacijom raznih aktivnosti za djecu, za obitelji, za one koji se bave prilagođenim judom. No kako se približavaju Olimpijske igre u Parizu, naglasak je na OTC-u, jer je mnogim elitnim judašima OTC važan za pripreme, ali i za opuštanje uz obalu Plave Lagune u Poreču. Još jedna važna aktivnost je znanstvena konferencija na kraju Festivala koja će okupiti brojne renomirane istraživače i glavne govornike s mnogih sveučilišta, pomažući smanjiti jaz između akademskog istraživanja i judo prakse.

Uz to, festivalu je dodan novi element, događaj izlaganja projekata i umrežavanja. Europska judo unija s uzbuđenjem najavljuje “Judo – Više od sporta: izlaganje projekata i umrežavanje” Ovaj jedinstveni događaj nudi neusporedivu priliku judo klubovima, voditeljima projekata i entuzijastima da predstave svoje inovativne projekte vezane uz judo i podijele svoju strast prema sportu.


Poreč će još jednom ugostiti olimpijske, svjetske i europske prvakinje i prvake i to nešto manje od dva mjeseca prije održavanja najbitnijeg događanja u godini, Olimpijskih igara u Parizu. Sutra, u utorak 11. lipnja jutarnji trening je otvoren za predstavnike medija.