Gobec ostala bez bronce pred premijerom Plenkovićem i gradonačelnikom Bandićem


Lea Gobec (do 78 kg), brončana s nedavnog Europskog juniorskog prvenstva u Mariboru, borila se za brončanu medalju protiv Sampaio (POR), ali nije uspjela kolekciji dodati i svjetsku juniorsku medalju. Portugalka je slavila wazarijem u «golden scoreu» i uzela broncu.

- Žalosna sam jer nisam uspjela završiti s medaljom jako dobar dan. Dobro sam ušla u borbu za broncu, ali nisam uspjela dominirati. Fizički sam se bolje osjećala, imala sam i odličnu potporu s tribina, ali jednostavno nije išlo – rezimirala je Gobec, dok su je tješile reprezentativne kolegice.

Za razliku od prošlih dana početak subotnjeg programa za hrvatske judoke nije bio pozitivan. Filip Miljević (do 100 kg) je wazarijem izgubio od Shakaraliyeva (AZE) te su nade u dobar rezultat ostale na judašicama.

U kategoriji preko 78 kg, Katarina Lucija Vuković je pala protiv Kodame (JPN), ostala u zahvatu te izgubila ipponom. Zrinka Miočić, u istoj kategoriji, dobro je krenula protiv Bauernfeind (GER). Povela je wazarijem, izvukla se iz prvog zahvata, ali nije uspjela iz drugog te je Njemica prošla dalje. 

Hrvatska priča je tako ostala na Gobec. U prvom izlasku na tatami, wazarijem protiv Dollin (FRA) se pobrinula da to ne bude i posljednji izlazak pred svoje navijače.


U četvrtfinalu je išla na osjetno višu Bukreevu (RUS), gubila na wazari te je izgledalo da će priliku za medalju morati tražiti kroz repasaž. Međutim, Leina upornost i pozitivni pristup dali su najbolji rezultat jer je u posljednjih 80 sekundi natjerala Ruskinju na tri kazne te tri sekunde prije isteka vremena osigurala plasman u polufinale.

U borbi za finale, protiv još jedne visoke judašice, Zenker (GER), plan je bio što više izbjeći borbu u parteru. Gobec je iskoristila svoju priliku, bacila Njemicu na wazari, ali u istoj akciji i ostala u zahvatu iz kojeg, nažalost, nije uspjela izaći. Tako je otišla u borbu za broncu protiv Sampaio, a na kraju završila na petom mjestu.


U nedjelju 22. listopada, posljednjeg dana prvenstva, na rasporedu je ekipno natjecanje. Na ždrijebu uoči svečanog otvorenja u subotu, Hrvatska je saznala da će svoju priliku tražiti protiv Mongolije. Zatim su Svjetsko juniorsko prvenstva svečano otvorili hrvatski premijer Andrej Plenković, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, sportski direktor Međunarodne judo federacije Vladimir Barta i predsjednica Hrvatskog judo saveza Sanda Čorak.

- Hrvatski judo savez je pokazao zavidnu razinu organizacije, a osim što mi je otac bio judaš, judo je sport u kojem se vidi izniman fair-play i razvoj karaktera – rekao je nakon odgledanog finalnog bloka premijer Plenković.

Fotogaleriju možete pogledati ovdje.