Barbara Matić je PRVAKINJA SVIJETA!


Najbolja hrvatska judašica Barbara Matić (do 70 kg) je ušla u povijest! Postala je svjetska prvakinja i tako, u Budimpešti, osvojila prvu svjetsku seniorsku medalju za hrvatski judo ikad.

Budimpešta se najavljivala kao generalna proba za Tokio. I kakva je to proba bila! Hrvatska sportašica godine, prema izboru Sportskih novosti, Barbara Matić pokorila je sve i dominirala na Svjetskom prvenstvu te sa 26 godina pokazala kako na Olimpijske igre ide kao jedna od kandidatkinja za medalju.

Put prema svjetskom postolju Barbara je otvorila sigurnom pobjedom protiv Jamajčanke Drysdale Daley, a nastavila je protiv kvalitetne mlade Jager. Upravo od Nizozemke je izgubila na Grand Slamu u Rusiji, nakon što se Splićanka oporavila od COVID-19, a Budimpešta se pokazala kao prava pozornica za uzvrat wazarijem.

U četvrtfinalu je Matić ipponom svladala Njemicu Butkereit na početku golden scorea, što se pokazalo kao pravi uvod za polufinale. Tamo ju je čekala «stara poznanica», Austrijanka Polleres, koja je slavila u posljednja tri međusobna dvoboja. Međutim, sada je taktička priprema odvela Barbaru do kvalitetnih napada, čime je Austrijanku natjerala na dvije kazne. Odlučujući napad, koji je doveo do wazarija, došao je u četvrtoj minuti golden scorea i veliko slavlje Barbare, kao i trenera Vladimira Preradovića.

Japanku Yoko Ono je Barbara susrela na tatamiju prije tri godine, na Grand Slamu Duesseldorf 2018. godine, kada je japanska judašica slavila. Budimpešta je donijela još jedan fenomenalan dvoboj. Protiv najstarije Japanke u reprezentaciji, 31-godišnje Ono, Barbara je od početka bila agresivnija i pokretljivija.

Vidjelo se kako Ono čeka svoju šansu u parteru, ali je i Barbara bila pokretljiva čim bi osjetila da Japanka kreće i nije dopustila priliku. I onda, u posljednjoj minuti, Splićanka dolazi do wazarija, iz kojeg je Japanka dočekala priliku. I tada 28 sekundi. Dvadeset osam sekundi koji su trajali kao vječnost. Kao Goranov zadnji gem u Wimbledonu. Ono je ušla u «gušenje», a Barbara je, izgledalo je, bila u izgubljenoj situaciji. Sekundu po sekundu, Japanka je «vrtila» Matić, kimono je ostao ispod vrata, ali najbolja judašica Hrvatske je dala SVE.

Dvadeset osam sekundi izdržati takvu situaciju, protiv japanske judašice, koja je 6. judašica svijeta, pokazatelj je šampionskog srca. Srca koje je nakon 28 sekundi upumpalo krv u ruke, da bi ih Barbara Matić podigla u znak slavlja jer je postala PRVAKINJA SVIJETA.

- Hvala! Hvala svima! Evo, to je sve što ja imam u mislima! Presretna sam, preoduševljena, prezadovoljna, sve pre! - bile su prve riječi nove svjetske prvakinje u judu do 70 kg - Barbare Matić iz Hrvatske! Medalju joj je imao čast dodijeliti Hrvoje Lindi, glavni tajnik Hrvatskog judo saveza i sportski direktor Europske judo unije.

Hrvatski nastup u Budimpešti je otvorio Dominik Družeta (do 81 kg) u srijedu, ali je sezonu zaključio porazom protiv Del Orbe Cortorrela iz Dominikanske Republike. Dominiku slijedi kvalitetan odmor i priprema za sljedeću sezonu.

U četvrtak je nastupila i Lara Cvjetko (obje do 70 kg), koja je potpuno opuštena dolazi na najveću svjetsku pozornicu nakon što je bila najveće iznenađenje Europskog prvenstva (5. mjesto). Nažalost nije uspjela iznenaditi Talijanku Bellandi koja je ipponom prošla dalje.

DAN NAKON ZLATA

- Sretnija sam i zadovoljnija nego inače kada osvojim medalju, ali nije me ponijelo i nisam poletjela. Da nema toliko čestitki, poziva i poruka, već bih bila u filmu Olimpijske igre tako da bih voljela i da svi drugi tako gledaju. Ovo je velika medalja, svjetsko zlato, ali ništa nije usporedivo s olimpijskom medaljom - rekla je Barbara Matić nakon prve noći koju je provela kao aktualna svjetska prvakinja.